2008 yılında gönüllülerin Zeytinburnu Hayvan Bakımevine girememesi nedeniyle Haytap devreye girmişti. Haytap ekibinin de bakımevine alınmaması ve giriş için binlerce yapay prosedür çıkarılması üzerine Haytap mahkemeye başvurmuş ve girilmez Zeytinburnu bakımevine hakim ve bilirkişi marifetiyle girmişti.
Bakımevinde yer alan görüntülerin internet ortamında yayınlanması üzerine Zeytinburnu belediyesi iyice sertleşmiş ve Haytap'ı hedef alıcı açıklamalarda bulunmuş ve 2008 yılında Haytap temsilcilerine kendilerine hakaret edilmesi nedeniyle dava açmıştı. Üstelik Zeytinburnu belediyesi tarafından Haytap devamlı olarak telefonla aranarak basın kanuna muhalefet ettiğimizden web sitemizdeki haberlerin ve bilirkişi raporunun kaldırılması defalarca rica (!) edilmişti.
Zeytinburnu Hayvan Bakımevinde bir gelişme ve düzelme olmaması ve eleştirilerin artması sonrasında, belediye bu sefer doğrudan Haytap'ı hedef alarak 10.000TL üzerinden HAYTAP 'a manevi tazminat davası açtı.
Davanın yerel mahkemede kaybedilmesine rağmen belediye kendi web sitesinde HAYTAP 'ı mahkum ettirdik diye yanlış bilgilerle kamuoyunu etkilemeye çalıştığını da anımsatalım.
Zeytinburnu belediyesi aynı enerjisinin onda birini bakımevinin düzelmesi için harcayacağına daha da agresifleşme yolunu seçti.
2012 yılına geldiğimiz bugün ise hala Zeytinburnu bakımevine girilemiyor.
Klavye başı hayvanseverleri ve şov yapmaya meraklı egolarını tatmin peşinde gezenler ise bu durumu bildikleri halde başka hayvanseverlere ve derneklere dişini bilemeyi tercih ediyor. Çünkü tek başlarına çalıştıkları için kamuoyu güçleri bu gibi belediyelere yetmiyor.
Davanın belediyece kaybedilmesi üzerine, Zeytinburnu belediyesiHaytap'a tüm yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini de ödemek zorunda kaldı.
Ceza mahkemesindeki açılan diğer dava ise temsilcilerimizinberaatiyle sonuçlandı.
Bakırköy 3. Asliye Hukuk mahkemesi verdiği kararda gerekçe olarak aynen şunları söyledi :
"... Davacı belediye başkanlığının bünyesinde faaliyet gösteren geçici bakımevindeki hayvanların durumu ile ilgili kamuoyu oluşturmak ve buradaki hayvanların durumuna kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla girişimlerde bulunup internet ortamında yazılar yazdıkları yorumlar yaptıkları , bunun insan hakları kapsamında düşünce özgürlüğü ve eleştiri kapsamında kaldığı davacının kişilik haklarına saldırı teşkil etmediği anlaşılmakla olduğundan belediyece açılan 10 bin TL lik tazminat davasının REDDİNE "
Yerel mahkemenin verdiği karar ise Yargıtay 4. hukuk dairesi tarafından ONANDI .
Belediyenin Yargıtayın bu onama kararını tekrar gözden geçirmesini istedikleri karar düzeltme istemleri ise yargıtay tarafından kabul edilmedi. O da red oldu.
Zeytinburnu belediyesi yıllarca Haytap için hukuk yolunda harcamış olduğu bu enerjiyi , kadroları ve masrafları hayvan bakımevinin düzeltilmesi , gönüllülerle stklarla işbirliğine harcamış olsaydı kamuoyundan çok da olumlu dönüşler alırdı. Hemen yanlarındaki Yedikule Hayvan Bakımevinin yanından bile geçseler , belki bir bakımevinin gönüllü ve belediye işbirliği içinde nasıl işletilebileceğini görürler , sanki Topkapı Sarayı'nın hazine dairesini gönüllülerden saklıyor pozisyonuna düşmezler belki de kendilerine yanlış bilgi veren, kendi hatalarını başkandan saklamaya çalışan, onu yanlış yönlendiren danışmanlarını(!) da artık değiştirirlerdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder